Nationell insats mot människohandel – 18 anmälningar i polisregionen

Uppdaterad
Publicerad

En polisinsats mot människohandel resulterade i total 18 anmälningar under vecka 45 i Polisregion öst – 17 gällde sexköp och en koppleri.

– I polisregion Öst finns en utbredd problematik avseende både utländska aktörer och inhemska aktörer som utnyttjar personer för sexuella ändamål och tiggeri, säger Lisa Norrbin, analytiker på underrättelsetjänsten i polisregion Öst. Hon har haft ansvar för den regionala insatsen på polisens hemsida.

Störa organiserad brottslighet

Insatsen resulterade i Jönköping i tre anmälningar om köp av sexuell tjänst, en av anmälningarna gäller fyra köp av sexuell tjänst. I Norrköping rapporterades fem sexköp och i Linköping nio, samt en anmälan gällande koppleri.

Det övergripande målet med den nationella insatsen är enligt polisen att störa och försvåra för den organiserade brottsligheten, som ofta ligger bakom denna typ av brott.

Enligt svensk lagstiftning är det inte olagligt att sälja sexuella tjänster, däremot att köpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.