Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den gigantiska solcellsparken från luften i klippet. Foto: Gabriella Edebo Sunna Group

Nu är den stora solcellsparken i Gislaved igång: ”Den är unik”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har elproduktionen startat på den stora solcellsparken på Henja i Gislaved. Enligt ägarna är det Sveriges första storskaliga solcellspark som etablerats på skogsmark.

I ett skogsområde i södra utkanten av Gislaved ligger den nya solcellsparken. Parken har en installerad effekt på 15,5 MWp och en uppskattat årlig produktion på 15 GWh, vilket enligt företaget motsvarar elförbrukningen hos cirka 3 000 villor.

– Den här anläggningen är unik. Det är den första storskaliga parken som etablerats på skogsmark i Sverige, säger Marcus Qviberg som är vd på Sunna Group.

45 fotbollsplaner

Solcellsparken är på 30 hektar, vilket motsvarar 45 fotbollsplaner. Den kommer inte att finnas något stängsel runt parken för att hindra obehöriga.

– Syftet är ju att tillåta djurliv och friluftsliv att fortsätta löpa så fritt det är möjligt, säger han.

Men finns det inte en risk att vandaler förstör parken?

– Det finns ett ganska avancerat övervakningssystem i form av en intelligent kamera. Det känns säkrare och tryggare än ett stängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.