Så här ska nya Mullsjövägen se ut. Foto: Animation: NCC

Nu har arbetet med nya Mullsjövägen börjat

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av mars sker det första spadtaget, men redan nu har bygget av den nya vägen mellan Mullsjö och Jönköping startat.

– Otroligt roligt att vi får starta projektet nu. Det har ju varit efterlängtat av många, och äntligen är vi igång, säger Carina Junefelt, projektledare på Trafikverket.

En ombyggnad av riksväg 26/47 mellan Jönköping och Mullsjö har diskuterats i över 20 år. Nu har arbetet med den nya vägen dragit igång. Skog har röjts och marken har börjat förberedas för att bygga den mötesfria motortrafikleden.

– Framför allt blir det en ökad säkerhet för alla som färdas där. Tanken är att det ska bli bättre för alla trafikslag. Den gamla vägen kommer till exempel finnas kvar intill för långsam trafik, men den nya vägen kommer underlätta för både pendlare och långväga trafik. Det kommer innebära både ökad säkerhet och bättre framkomlighet, säger Carina Junefelt.

Bättre framkomlighet

Den nya vägsträckningen är 17 kilometer lång och blir en helt mötesfri väg där högsta tillåtna hastighet kommer att vara 100 kilometer i timmen.

– Man kommer slippa farliga backar och trånga passager. Ta till exempel Flaskebobacken vid Månseryd, som varit så olycksdrabbad, den får nu tre körfält uppför där lastbilar bara får använda två av körfälten. Det ska innebära bättre framkomlighet och färre stopp. Andra backar får en mjukare stigning.

Från Månseryd till Bäckebo byggs vägen om längs den befintliga sträckningen. Från Bäckebo till Mullsjö kommer vägen att byggas i en helt ny sträckning.

Arbetet med nya vägen mellan Mullsjö och Jönköping har redan inletts. Foto: Jonas Tubbin

Broar för viltpassage

Vägsträckan kommer att få 17 broar, varav 15 kommer att vara helt nybyggda. Det kommer att finnas tre broar för viltpassager på sträckan och vid Risbrodammen kommer en cirkulationsplats och en rastplats att byggas. Den gamla vägen kommer att finnas kvar för gång- och cykeltrafik, samt långsamtgående fordon. Den kommer också att fungera som omledningsväg vid eventuella olyckor.

Den nya vägen ska vara klar i augusti 2019 och kostnaden kommer att landa på runt 450 miljoner kronor.

– Då ska alla kunna njuta av en ny fin väg, säger Carina Junefelt.

Enligt henne kommer det periodvis att bli en del störningar i trafiken, men tanken är att trafiken ändå ska kunna passera förbi under tiden den nya vägen byggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.