Foto: SVT

Nu kan Lars, 72 gå i pension

Uppdaterad
Publicerad

I över sju år har han väntat på att få gå i pension. På onsdagseftermiddagen tog bygg- och miljönämnden det beslut som gör det möjligt för Lars Kåhre att sälja sin mack.

Bygglovet för den tank som grävts ner på bensinmacken i Gripenberg utanför Tranås är nu klart och sanktionsavgiften på runt 221 000 har slopats. Det innebär att Lars Kåhre, som äger macken, kan sälja och äntligen gå i pension.

I över 30 år har Lars Kåhre drivit den populära bensinmacken i Gripenberg mellan Tranås och Gränna. I flera år har han velat sälja macken men inte kunnat sluta arbeta eftersom han, om han lade ned macken skulle tvingas sanera marken för flera miljoner. Pengar han inte hade råd att lägga.

Olyckfall i arbetet

När väl den frågan var avgjord genom ekonomisk hjälp från kommunen, länsstyrelsen och en ny entreprenör kom nästa smäll när en granne började klaga på lukt och oljud och att den nya bensin- och dieseltanken grävts ned utan bygglov.

Nu har även den frågan avgjorts. I dag beslutade bygg- och miljönämnden att ge bygglov för den redan nedgrävda tanken och santionsavgiften på 221 000 för att tanken grävts ner utan bygglov, har avskrivits.

– Det känns skönt att få ett positivt slut på den här historien. Det var ett olycksfall i arbetet, men nu fanns alla handlingar inne så vi kunde ta ett beslut, säger Mats Holmstedt (M), ordförande för nämnden.

– Den här verksamheten är viktig för bygden, så det var bra att vi kunde lösa det så det blev rätt och riktigt.

SVT Nyheter Jönköping har sökt men inte lyckats nå Lars Kåhre.

Det ska tilläggas att grannen som klagat nu har tre veckor på sig att överklaga beslutet om han är missnöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.