Dagljuset förlängs med flera minuter om dagen just nu. Foto: Tobias Röstlund / TT

Nu ljusnar det – dagarnas längd ökar markant

Publicerad

Den här tiden på året märks det tydligt att vintermörkret börjar trängas undan. Dagarnas längd ökar med flera minuter om dagen.

Sedan vintersolståndet, som inträffade den 21 december förra året, har dagslängden sakta men säkert ökat. Men det som händer nu glädjer den som verkligen saknat ljuset. Den här tiden på året tar förändringen nämligen fart och minuterna av dag blir snabbt allt fler.

– Solen går upp tidigare och ner senare och det gör flera minuter om dagen. Totalt sedan vintersolståndet har dagarna i Jönköpings län förlängts med drygt 2 timmar och 15 minuter, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Ökade mest i januari

Idag, onsdag gick solen i länet upp klockan 7.47 och kommer att gå ner 16.45. Störst ökning av dagsljuset märks annars i norra Sverige där dagen förlängs med upp till 10 minuter per dag just nu.

– Toppen var mitten av januari. Då ljusnade det snabbast, men under hela februari är förlängningen av dagsljuset stor. Sedan mattas takten av framåt mars, april, säger Nitzan Cohen.

Vårdepression

Men det är inte alla som njuter av ljusets återkomst. Vårdepression beräknas drabba 3–5 procent av svenskarna och ytterligare 10–12 procent mår dåligt av ljuset.

– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av trötthet, en jet lag-effekt. De känner sig mosiga och fungerar inte riktigt. Vissa drabbas så mycket att de kvalificerar för diagnosen depression, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutets institution för klinisk neurovetenskap, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.