Polisen i Jönköpings län kommer nu att ta hjälp av volontärer. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu tar polisen hjälp av volontärer

Publicerad

Även polisen i Jönköpings län kommer framöver att ta hjälp av allmänheten när det gäller säkerhet kring olika evenemang. Nu införs så kallade polisvolontärer.

Volontärverksamheten startades i Stockholm redan 2003 och finns idag på olika platser i landet. Nu är det Jönköpings läns tur, berättar P4 Jönköping.

– Man har sett att där man haft polisvolontärer så har de gett en pluseffekt. Det är ju inte så att de utför polisens ordinarie kärnuppdrag utan det är mer att man lägger till någonting mer för att förhöja och förbättra kontakten med medborgarna, säger Björn Dahlbäck, kommissarie till radiokanalen.

Inga befogenheter

Syftet med polisvolontärerna är att de ska hjälpa polisen under större evenemang och sammankomster. De har inte befogenhet att ingripa som poliser men kan hjälpa till att förebygga brott.

– Vi vill ha människor med olika bakgrund, det är värdefullt. En bra mix helt enkelt. Man ska tycka om medborgarinsyn och demokrati och vara en bra människa helt enkelt, säger Björn Dahlbäck.

Utbildas

Enligt polisens hemsida kan volontärernas uppdrag handla om bland annat nattvandring, att sprida information mot exempelvis langning och vägleda brottsoffer.

Alla som är över 18 år kan söka och som polisvolontär får man först en kort grundutbildning innan uppdraget påbörjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.