Foto: Eva Unosson/SVT

Ny familjecentral invigd

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en familjecentral invigdes i länet på torsdagen. Flera verksamheter finns nu samlade under samma tak i lokalerna på Rosenlund i Jönköping.

Regionen har sedan några år tillbaka en ambition att skapa familjecentraler där kvinnohälsovård, barnhälsovård, kurator och öppen förskola samlas i samma lokaler. På torsdagen var det Rosenlunds tur att få sin familjecentral.

– Vi har kämpat för det här i tio år. Det känns jättebra. Vinsten är att vi inte behöver skicka familjer vidare utan allt finns här på ett ställe, säger Lina Johannesson biträdande vårdenhetschef för kvinnohälsovården.

Mötesplats

Verksamheten vänder sig till alla blivande föräldrar och föräldrar med barn 0-6 år. De olika enheterna samverkar för att stötta familjers olika behov. Tanken är att familjecentralen ska vara en mötesplats där barn och föräldrar kan knyta kontakter, hämta kunskap samt få råd och stöd.

Väcker motstånd

Samtidigt har Regionens ambition att skapa familjecentraler väckt motstånd, bland annat i Gislaveds kommun där en del barnavårdscentraler på mindre orter försvinner och verksamheten centreras.

– Det är en väg som vi måste gå. Vi måste prioritera det här sättet att arbeta, anser regionrådet Mia Frisk (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.