Ny kritik mot Oasen

Uppdaterad
Publicerad

Barnhemmet Oasen i Aneby får återigen kritik från Socialstyrelsen. Barnhemmet har larm på dörrar och fönster, men det kan kränka barn och ungdomars integritet, menar Socialstyrelsen.

Det var vid en tillsyn i höstas som det framkom att larm idag finns på alla rum, men att det inte utreds om larmen verkligen behövs. Socialstyrelsen menar att det måste göras en individuell bedömning från fall till fall och att barnet eller familjen bör vara delaktiga och få frågan om larm. Socialstyrelsen menar att det annars kan anses inkräkta på barnen och ungdomarnas integritet.

Vid tillsynen framkom också att man inte begärt något utdrag ur belastningsregistret för två anställda på Oasen.

Oasen

Nu måste barnhemmet i Aneby rätta till bristerna, annars kan det bli aktuellt med föreläggande om vite.

Tidigare i våras rapporterade vi om kritik mot Oasen när det gällde barn som stängdes in i ett så kallat time-out-rum. Socialstyrelsen kom då med skarp kritik och en polisanmälan gjorde också. Polisutredning pågår fortfarande mot hemmet. Oasen valde att tills vidare sluta använda rummet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oasen

Mer i ämnet