Foto: TT/Leif R Jansson

Ny kassalag orättvis

Uppdaterad
Publicerad

Torghandlarna tycker att gränsen i den nya lagen är satt för hög och att det är orättvist att reglerna inte omfattar de utländska torghandlare.

Den nya lagen innebär att alla torghandlare som tjänar över fyra basbelopp, 178 000 kronor måste upprätta ett kassaregister, så att skatteverket lätt kan gå in och göra kontroller.

–Vi vet, efter en specialgranskning, att det fuskas mycket i branschen. Det är stora summor som staten går miste om, förklarar Conny Svensson.

Men torghandlare vi talat med anser att gränsen på 178 000  är för högt satt.

–Hälften, 60 000, hade räckt. Då hade de flesta fuskare kunnat avslöjas och man hade ändå kunnat värna om de som bedriver hobbyhandel, säger Peter Höglund.

Omfattar inte utländska torghandlare

Många reagerar också över att utländska torghandlare inte omfattas av de nya reglerna, utan kan köra på som vanligt.

–Flera jag talat med tycker att det är orättvist och funderar på att flytta registreringen av sitt företag utomlands, säger Niklas Koch.

Skatteverket poängterar att enligt deras förslag så omfattades även utländska handlare och gränsen låg på en årsinkomst på 60 000 kronor.

–Men regeringen valde inte att gå på vår linje och det har vi nu att rätta oss efter, säger Conny Svensson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.