Foto: Cjell Fransson

Nya borrhål upptäckta vid Norra Kärr

Uppdaterad
Publicerad

Otillåten undersökning verkar pågå vid Norra Kärr utanför Gränna. Det finns inga gällande tillstånd för att borra i marken i det tänkta gruvområdet -  men aktivistgruppen Rädda Vättern har ändå upptäckt att någon har gjort det.

Thor Ahlstrand, från aktivistgruppen rädda Vättern, besöker området relativt ofta. Och för bara ett par veckor sedan upptäckte han att någon eller några varit där och både borrat och sprängt. På plats kan han peka på flera gropar, fyllda med sprängsten.

Han vet inte vem som gjort det.

– Det man kan konstatera är att antingen är det glada amatörer, eller också är det proffs. De har varit utrustade med maskiner eftersom det är spränggropar.

Kan vara amatörgeologer

Det var företaget Tasman Metals som tidigare hade tillstånd att undersöka och borra i området, och har borrat 100-tals hål. Enligt länsstyrelsen har det företaget alltid varit noga med tillstånd. De nya borr- och spränghålen är också av betydligt mindre storlek än de som Tasman Metals gjort i sina undersökningar. Det tyder på att det handlar om amatörgeologer som tar upp mineraler för sin egen räkning. Men det är inte tillåtet. I väntan på nytt beslut från Bergsstaten får ingen markpåverkan göras utan tillstånd.

Ingen ansökan gjord

Och någon ansökan hos Länsstyrelsen om tillstånd till någon verksamhet i området finns inte.

– Man kan inte utan tillstånd från markägaren gå in på någon annans mark och spränga eller borra för att ta ut berget, säger Gustav Enander, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköping.

Måste ha tillstånd

Tar man ut berg för att göra en ekonomisk vinning är det en täktverksamhet och då måste man ha tillstånd till det.

– Skulle det vara så att det är glada amatörer som tycker att det här materialet är intressant för att kunna göra smycken av det, då är det business i sammanhanget, säger Thor Ahlstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.