Foto: Jonas Tubbin

Nya sortergården på Råslätt öppnade

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen slog Jönköpings kommuns nya sortergård upp portarna på Råslätt. Det är en toppmodern anläggning på 18.000 kvadratmeter – fem gånger så stor som den gamla.

– Ja, den är ju kanon. Jag vare nere på den gamla, så jag fick ju vända där och åka hit i stället, säger Stefan Grahn när han tömde en släpkärra med skräp.

I helgen stängdes den gamla sortergården i Jönköping som legat bredvid djursjukhuset. Några hade likt Stefan Grahn missat detta och fick i morse vända vid porten och åka till Råslätt i stället. Till den nya anläggningen utmed E4.

– Det vi har tänkt när vi byggt är att vi får stora rymliga ytor så att vi får en bra logistik för besökarna. Det ska vara enkelt att komma in, det ska vara enkelt att göra sig av med sitt avfall. Det ska inte bli för mycket köer. Det har varit viktigt för oss när vi planerat den, säger Ulf Persson chef på avfallsverksamheten vid Jönköpings kommun.

Lång process

Anläggningen har också en betydligt bättre arbetsmiljö för de anställda. Bra och moderna personalutrymmen där det också finns ett rymligt konferensrum.

– Tanken med det är att vi ska kunna ta emot skolklasser där och kunna prata om återvinning och sopsortering, säger Ulf Persson.

Men att få till den nya anläggningen på Råslätt har varit en lång process. Resan har tagit sju år.

– Dels har det tagit tid att få alla miljötillstånd och dels har det varit en del överklaganden från grannar.

Den gamla anläggningen hade runt 500 bilar som lämnade avfall i snitt varje dag. Om det kommer att öka i den nya anläggningen på Råslätt vågar de ansvariga inte sia om.

Upprustning av sortergårdar

Jönköping är en av landets sortergårdstätaste kommuner med sina nio gårdar. Några fler anläggningar planeras därför inte, däremot upprustning av befintliga.

– Vi tittar på att bygga en ny sortergård i Gränna, för den gamla är utsliten och räcker inte till riktigt. Vi vill också göra en upprustning av sortergården i Bankeryd och den på Visingsö, säger Ulf Persson.

Även om snöovädret gjorde att det var färre besökare på Jönköpings sortergård än det brukar på måndagar var det några som hittat dit. Och de verkade nöjda.

– Ser välstädat, snyggt och prydligt ut. Sedan är det ju gott om plats, säger Susanne Argus, som kastade grejer efter en flyttstädning.

Stefan Grahns sammanfattande betyg löd:

– Jättebra, här är det någon som tänkt till. Det är överstyvt, skrattar han och slänger mer wellpapp i behållaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.