Zuhde Abazid jobbade som kock och advokat i Syrien. Nu hoppas han på ett restaurangjobb i Sverige. Foto: SVT

Nyanlända ska lösa personalkrisen i restaurangbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut brist på personal inom restaurangbranschen i Sverige, men genom att erbjuda nyanlända personer med den här erfarenheten utbildning och praktikplats hoppas Gislaveds kommun tillsammans med näringslivet lösa krisen. En av de som närmar sig ett jobb är Zuhde Abazid från Syrien.

– Jag behöver jobb. Jag kan inte vara i Sverige och inte arbeta, säger han.

Zuhde Abazid kom till Sverige från Syrien för två år sedan och bor nu i Gislaved. Han är en av åtta som just nu genomgår en utvärdering där hans kunskaper inom matlagning testas. I sitt hemland arbetade han som advokat, men även som kock.

– Här i Sverige kan jag inte arbeta som advokat för det är för svårt, säger han.

– Kanske kan jag bli kock istället.

Bristen akut

Restaurangbranschen skriker just nu efter personal. Torbjörn Colfach har mångårig erfarenhet som kock och har även drivit restaurang utanför Värnamo. Han säger att bristen på kallskänkor och kockar är akut. Nyligen kom han därför på idén att samarbeta med kommunen och arbetsförmedlingen för att försöka hitta ny personal bland nyanlända personer som fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi tror att det finns många nyanlända som har det här som sitt yrke och som brinner för det, och som nu sitter på asylförläggningar utan att någon bryr sig, säger han.  

Kockar sätts på prov

På restaurangskolan i Gislaved sätts i dag åtta kockar på prov. En av dem som är på plats för att kolla hur det går är Anna Dimitievska som driver restaurang i Gislaved.

– Det är spännande. Man ser ett annorlunda hantverk fast det blir ändå väldigt bra i slutändan, säger hon.

Vad är det som skiljer?

– Exempelvis vilken kniv och vilka kryddor man använder.

I köket träffar vi också Zaklina Takovska från Makedonien. Även hon hoppas på ett jobb inom restaurangbranschen.

– Jag har varit arbetslös i nästan två år, men nu får jag chansen, säger hon.

Hur känns det?

– Det är pirrigt.

Kurs med köksglosor

De som går vidare från dagens test kommer förutom intensivsvenska i köksspråk även lära sig mer om svensk mat och vilka lagar och regler som gäller. Redan är flera nyanlända i ett tidigare projekt igång och arbetar på restauranger i närområdet.

– Vi har en solskenshistoria. Det är en person som gick igenom det här i januari och han har fast jobb i dag, säger Torbjörn Colfach.

Jobb istället för bidrag

Enligt initiativtagaren spelar det ingen roll om personerna som nu testas skulle hamna i kommunala kök. Det viktiga är att få ut dem i yrkeslivet igen.

– Istället för att de ska ha bidrag så kommer de producera och betala skatt och inte bli en belastning för samhället, som många tycker, säger Colfach.

– Dessutom är det arbetskraft som vår bransch skriker efter, tillägger han.

Efter nästan tre timmar i köket står det klart att Zuhde Abazid är en av dem som går vidare i projektet och därmed är ett steg närmare ett jobb som kock.

– Han har goda förutsättningar för att jobba i en restaurang enligt vår bedömning, säger Torbjörn Colfach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.