Foto: SVT

Lars, 72 har velat gå i pension i sju år

Uppdaterad
Publicerad

I morgon fattar bygg- och miljönämnden i Tranås kommun beslut om huruvida ägaren till macken i Gripenberg tvingas betala vite på drygt 200 000 kronor för en ny tank på området.

I över 30 år har Lars Khåre drivit den populära bensinmacken i Gripenberg mellan Tranås och Gränna. I flera år har han velat sälja macken men inte kunnat sluta arbeta eftersom han, om han lade ned macken skulle tvingas sanera marken för flera miljoner pengar han inte hade råd att lägga.

När väl den frågan var avgjord genom ekonomisk hjälp från kommunen, länsstyrelsen och en ny entreprenör kom nästa smäll när en granne började klaga på lukt och oljud och att den nya bensin- och dieseltanken grävts ned utan bygglov.

Vill gå vidare

Men enligt Lars Kåhre fick han besked av kommunen och länsstyrelsen att inget bygglov behövdes för de nya tankarna. 72-årige Lars Kåhre vill inget hellre än att sälja macken och gå i pension. I sju år har han väntat men i nuläget finns ingen köpare eftersom ingen vill ta över bensinmacken innan bygglovet är klart.

Stort stöd i bygden

Imorgon onsdag ska ärendet upp i bygg- och miljönämden. Han har ett starkt stöd av flera boende i området som vill rädda macken kvar. Nyligen lämnades över 900 namnunderskrifter in till kommunen. 

Men även om kommunen beviljar bygglov så kan Lars Kåhre få en kraftig sanktionsavgift för att tanken på tomten är flyttad.

– Får vi ett bygglov kommer jag kunna gå pension. Annars vet jag inte hur det blir, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.