Foto: TT/Privat

Brandingenjör: Saneringen kan ta flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen bröt en stor vindsbrand ut i en fastighet på Nygatan i Huskvarna. En rejäl sanering kan nog behövas, tror Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen. – En sanering måste nu göras ordentligt och kan ta flera månader.

Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, menar att det inte är ovanligt att räddningstjänsten låter en vind bränna av under kontrollerade former i betonghus.

– När det har tagit sig upp till vinden och spridit sig låter man taket brinna av under kontrollerade former samtidigt som man håller koll på takfoten och lägenheterna under. Men det ser ju dramatiskt ut med öppna lågor och stor rökutveckling, säger han.

Branden i Huskvarna

”Sanering måste nu göras ordentligt”

En liknande brand skedde i Umeå 2008 då det brann på Geografigränd på julafton. Även den byggnaden var ett betonghus. Brandorsaken var en kastrull med olja på en spis som börjat brinna och spridit sig via ventilationskanaler upp till vinden där den sedan spred sig till hela fastigheten. Då revs husen och över 200 blev hemlösa.

Går huset i Huskvarna att rädda?

– Ja, det tror jag. Det beror på hur mycket vattenskador det är i huset, om huset är bra byggt och hur mycket räddningstjänsten behöver släcka. Man måste oftast inte riva hela betonghus till skillnad från trähus.

Att sanera byggnaden kan ta upp till flera månader, menar Ville Bexander.

– Brandgaser och rök från en brand innehåller farliga ämnen. En sanering måste nu göras ordentligt och kan ta flera månader.

Vattenskadorna kan ställa till det

Fyra personer fick vårdas på  på sjukhus med lättare rökskador. Ännu är det ingen som vet hur det ser ut inuti huset. Hyresvärden Din Bostad tror att huset har klarat sig hyfsat bra tack vare ett betonglager som fanns mellan vinden och lägenheterna.

– Hela vinden har brunnit, och lägenheter på det översta planet är skadade. Sedan vet man inte vad vattenskadorna har ställt till med eller hur det blir med sanering av röken, säger SVT Nyheters reporter på plats i Jönköping, Eva Unosson.

Förmodligen finns det en del som är oförsäkrade, men exakt hur många går inte att säga.

”Tur att ingen var hemma”

Najma Daahiya från Huskvarna bor vanligtvis i den drabbade fastigheten och har under natten fått sova borta.

– Jag var på jobbet, och hade ingen aning om detta när jag fick ett samtal av min svägerska som berättade att det brann hos oss. Jag fick lite smått panik och ringde, men ingen svarade. Tills jag väl fick tag på alla, och alla mådde okej, säger hon.

För Najma Daahiya känns det fortfarande overkligt.

– Det var ju tur att ingen var hemma och blev skadad.

Din bostad ska under måndagsförmiddagen ha ett möte med kommunen. Syftet är att försöka ordna ersättningsbostäder till de hyresgäster som inte har fått bostäder på andra vägar. Bostadsbolaget har också kallat till ett informationsmöte klockan 19.00 på måndagskvällen för att ge mer information till hyresgästerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Huskvarna

Mer i ämnet