Sandra heter engentligen något annat. Foto: Philip Naskret/SVT

Omfattande kritik mot socialtjänsten i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar med omhändertagna barn som inte fått ta del av beslut och handledare som inte återkommer. Hård kritik riktas nu mot socialtjänsten i Gnosjö. – Jag trodde inte en socialtjänst kunde göra sådana saker så illa mot barn, säger Sandra som fått sina barn omhändertagna.

För ungefär ett och ett halvt år sedan blev situationen hemma ohållbar för Sandra och hennes två små barn.

Hon berättar att hon hamnade i konflikter med barnens pappa och Sandra vände sig till socialtjänsten i Gnosjö för att få hjälp.

Men då blev hennes barn omhändertagna enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, alltså LVU.

Det var nu Sandras kamp för att få tillbaka sina barn började.  

– Man är inte bra någonstans i några papper. Det finns inte någonting som är positivt överhuvudtaget och jag tycker det är fruktansvärt hur man kan göra så här, säger hon.

Infört umgängesrestriktioner

SVT Nyheter Jönköping har gått igenom dokumentationen i Sandras ärende.

Enligt lagen har socialutskottet ett ansvar för att barnens behov av umgänge med föräldrar så långt möjligt ska tillgodoses, men socialtjänsten i Gnosjö har istället infört flera umgängesrestriktioner.

Under en period förra året fick hon träffa barnen varje vecka, men sedan fattade socialutskottet ett nytt beslut och minskade istället umgängena till varannan vecka.

Enligt Sandra blev hon inte meddelad om beslutet utan upptäckte det av en slump när hon begärde ut handlingar. Och Sandra menar att det här inte var första gången.

– De har tagit beslut i socialutskottet bakom ryggen på både mig och pappan. Och det ska kommuniceras, säger hon.

Är det lämpligt att socialtjänsten arbetar för ett återförenande med dina barn eftersom du tidigare varit dömd?

– Alla faller på vägen och alla har vi gjort misstag. Alla måste kunna få en andra chans,    

Vill bli placerad

Och Sandra menar att hon försökt visa för socialtjänsten i Gnosjö att hon klarar av att ta hand om sina barn.

Hon har flyttat från Gnosjö för att komma närmare barnen som är familjehemsplacerade utanför Jönköpings län.

Läs mer: Hon larmade om brister på socialtjänsten redan i somras

Sandra har även försökt komma med lösningar. Bland annat har hon framfört att hon vill bli placerad på ett utredningshem tillsammans med barnen.

– Jag har blivit lovad att åka dit sedan har de tagit tillbaka det, säger Sandra.

Enligt henne fungerar inte kommunikationen med socialtjänsten i Gnosjö.

– De vill inte samarbeta. De vill inte ta tag i samtal, De ringer inte upp. De skickar inte hem papper. Jag får inte prata med dem när de fyller år.

Hur känns det att du inte får ringa barnen när de fyller år?

– Det varit jättejobbigt att inte ens få fira sina egna barn, eller åtminstone få prata med dem.

Fler anmälningar

Och Sandras fall är inte unikt. När SVT Nyheter Jönköping tittar så hittar vi fler anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som vittnar om brister i kommunikationen.

En god man beskriver hur han gång på gång kontaktar barn- och ungdomssektionen i Gnosjö för att få svar på varför en ensamkommande pojke inte fått någon placering och därför inte kunnat börja skolan.

Sedan maj har IVO mottagit sex anmälningar mot barn- och ungdomssektionen. Erik Kangeryd, enhetschef på IVO, menar att det är förhållandevis många anmälningar för en kommun av Gnosjös storlek.  

– Det handlar om väldigt viktiga ansvarsområden här för socialtjänsten som att säkerställa att barn får de insatser som de behöver för att få en trygg och säker vardag, säger han om anmälningarna.

Inlett tillsyn

IVO har nu inlett en stor tillsyn mot socialtjänsten i Gnosjö. En av delarna tillsynsmyndigheten tittar på är just hur barn- och ungdomssektionen informerat vårdnadshavare om beslut och om de låtit dem delta i utredningar.

– Det är väldigt viktigt. Det kan handla om information om olika åtgärder eller om möjligheterna att påverka innehållet i en utredning. Delaktigheten och samverkan är en mycket grundläggande rättssäkerhetsfråga, säger Erik Kangeryd.  

SVT Nyheter Jönköping har upprepade gånger försökt få ansvariga på socialtjänsten i Gnosjö att svara på frågor.

Vid ett tillfälle gick först Maria Sandberg (KD), socialutskottets ordförande, med på en intervju, men krävde att få se frågorna i förväg.

Ändrade sig

Men efter att SVT skickat dem ändrade hon sig och svarade i ett mejl:

”Jag vill avboka vårt möte (...) Vi har tagit del av dina frågor men känner att vi vill vänta på resultatet av den granskning IVO genomför hos oss (…) Vi tackar för visat intresse ber att få återkomma senare.”

Och för Sandra fortsätter kampen för hennes barn.

– Det har varit jättetufft så det är inte konstigt att människor i det här faller. Det har varit mycket tårar. Men jag ger mig inte, säger hon.

Fotnot. Sandra heter egentligen något annat.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.