Foto: SVT

Över 500 lärare i Jönköping jobbar inte i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings kommun finns 503 utbildade lärare som inte jobbar inom läraryrket. Det är 15 procent av de lärarutbildade i kommunen.

I ”Frånvarorapporten” presenterar Lärarförbundet hur många utbildade lärare i landet som i dag inte jobbar som lärare. Trots att det råder brist på lärare visar rapporten att drygt 38.000 lärare i landet jobbar med andra yrken.

Regeringen har gjort beräkningar att det om två år kommer att saknas 60.000 lärare för att täcka behoven i skolor och förskolor i landet.

Återvända till yrket

Enligt en enkätundersökning som Statistiska centralbyrån SCB, gjorde 2016 kan sex av tio utbildade lärare som i dag gör något annat tänka sig att komma tillbaka till läraryrket.

– Lärarbristen är inte ett olösligt mysterium. Med högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet går det att förvandla frånvaro till närvaro och vi kan få fler att vilja bli och fortsätta att vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Behöriga lärare jobbar med annat

I Jönköpings kommun finns 503 utbildade lärare som inte jobbar i skolan. Om 60 procent av dessa skulle kunna lockas tillbaka till läraryrket skulle det innebära att Jönköping skulle få 302 nya lärare i klassrummet. I hela Jönköpings län är det runt 2.600 lärare som inte längre arbetar som lärare. Fram till och med 2019 skulle skolorna i länet behöva rekrytera lika många lärare.

Som SVT nyheter Jönköping berättade nyligen är ungefär var femte lärare som jobbar inom yrket i länet obehörig.

Över hälften av lärarna som nyanställts i Sverige det senaste läsåret saknar pedagogisk högskoleexamen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.