Foto: Stanko Banozic SVT

Peggie vårdade anhöriga med psykisk sjukdom – blev själv sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Peggie Winkler har under drygt tjugo år tagit hand om två familjemedlemmar som drabbats av psykisk ohälsa. Till slut sa hennes egen kropp ifrån och hon blev sjukskriven för utmattning.

– Helt plötsligt gick jag vilse och hittade inte hem, trots att jag gått den vägen tusen gånger, säger hon.

Stödet till de som tar hand om anhöriga med psykisk sjukdom är för dåligt. Det menar ansvariga i Anhörigprojektet, en del av Nationell samverkan för psykisk hälsa. På tisdagen anordnade de en inspirationsdag om stöd för anhöriga till personer med psykisk ohälsa.

Den psykiska ohälsan drabbar inte bara den som är sjuk, utan även anhöriga:  familj, vänner och kollegor. Enligt en undersökning som Anhörigprojeket har gjort blir hälften av de anhöriga själva sjukskrivna.

Återhämtningsmekanismen försvann

Peggie Winkler var ute och gick en promenad. Plötsligt visste hon inte var hon var; hon var vilse på en väg hon hade gått flera gånger tidigare.

– Det hade föregåtts av en period med diffusa smärtor i kroppen, sedan blev det ett förvirrat tillstånd och till slut var återhämtningsmekanismen borta, berättar hon.

Peggie var sjukskriven i tre år. Hon säger hon fått lära känna sig själv på nytt och önskar att hon hade fått mer stöd tidigare.

– Mest hade jag önskat en fungerande vård för den som är sjuk och att jag fått möjlighet att gå ner i arbetstid.

Drar ett stort lass

I de flesta kommuner finns en anhörigkonsulent. Men hur det stödet utformas varierar.

– Vi ser att det finns behov av anhörigstöd i varje enhet, vare sig det handlar om psykiatrin, socialtjänsten eller boendestöd. De anhöriga drar ett väldigt stort lass, säger Ingrid Lindholm, projektledare för Anhörigprojektet.  

– Hälften av de anhöriga i den här gruppen blir själva sjukskrivna och tre av fyra vill ha stöd, men får det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.