Viltolyckorna ökar – Peter krockade med en dovhjort

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar älgjakten och när många människor rör sig i skog och mark så rör sig också vilten, vilket gör att antalet olyckor ökar. Hittills i år har 35.000 olyckor med vilt inträffat och över 2.000 i Jönköpings län.

Webbsajten viltolycka.se registrerar alla olyckor och enligt statistiken ser 2016 ut att bli ännu ett rekordår med en ökning på nästan 25 procent fler olyckor än förra året. Det beror dels på att vilten är fler men också på att det varit en torr sommar och att djuren då måste röra sig över större områden för att hitta mat och vatten.

– De får gå över större ytor för att leta vatten och är det dåligt med bete på ett område får de gå till ett annat och korsar de här områden vägar så påverkas naturligtvis viltolyckorna, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping.

En dovhjort

En av de många som råkat ut för en viltolycka är Peter Kammerlind från Jönköping som i somras krockade med en dovhjort.

– Jag såg en dovhjort som plötsligt kom upp på vänstersidan och saktade in men jag hann inte se hans kompis så den körde jag på, säger han.

Den här gången gick det bra. Men han säger att han numera kör försiktigare och att han försöker vara mer uppmärksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.