Polisen döms mot sitt nekande. Han riskerar nu att avskedas från sin tjänst. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polis i länet sökte på exfrus nya man – döms för dataintrång

Publicerad

En polisman i Jönköpings län döms för fyra fall av dataintrång. Samtliga sökningar rör personer kring hans exfrus nya man.

Det var mellan 2019 och 2021 som mannen sökte i polisens register om hans exfrus nya man. Om hans bil, barn och tidigare partner.

Åklagaren hävdar att det rörde sig om nyfikenhetsslagningar och det är inte tillåtet. Tingsrätten håller med och dömer honom till 9 900 kronor i dagsböter.

Hans egen förklaring

Han själv nekar till brott och säger att de fyra slagningarna i registren var gjorda i tjänsten och att han inte vetat om att mannen var hans exfrus nya man.

Han kritiserar också utbildningen i reglerna för att söka i systemen och säger att den varit bristfällig.

Men tingsrätten skriver i domen att förklaringarna framstår som mycket långsökta och att inte är troligt att han av en slump skulle ha gjort flera olika slagningar kopplat till mannen.

Kan få sparken

Enligt ett yttrande från personalansvarsnämnden kommer polisen att avskedas om han döms för fler än ett fåtal fall av dataintrång.

Rätten skriver att påföljden ska bestämmas till ett lågt bötesstraff på grund av risken att han kan förlora sin anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.