Fler ska få träningspepp på jobbet Foto: Wikimedia Commons

Hälsoinspiratör – ett populärt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det 830 hälsoinspiratörer i Jönköpings kommun och intresset ökar på arbetsplatserna.

– Det är viktigt att uppmuntra de anställda att ta väl hand om sig själva, säger Hildi Svensson som är friskvårdskonsulent.

Efter en ny friskvårdspolicy som togs fram i Augusti 2014 har varje förvaltning i Jönköping numera en hälsoinspiratör.  En hälsoinspiratörs uppdrag är att få igång aktiviteter på arbetsplatsen och få kollegorna att tänka till när det gäller sin hälsa.

– De som anmäler sig till att bli hälsoinspiratörer tycker att det är roligt och är intresserade av hälsa. Man måste tycka att det är viktigt och kunna förmedla det till sina kollegor, säger Hildi Svensson som är friskvårdskonsulent på Jönköpings kommun.

Eva Almroth arbetar som förskollärare och är en av dem som precis utbildat sig till hälsoinspiratör.

– Eftersom jag själv tycker att det är roligt med motion och hälsosam mat, så tror jag att jag kan inspirera mina kollegor att röra på sig mer, säger Eva Almroth.

”En liten kick”

– Alla tränar inte på fritiden, därför behöver man kanske en liten kick ibland. Att träna fem minuter på arbetsplatsträffen med gummiband till exempel, så att alla kan känna sig inspirerade, säger Eva Almroth.

Det handlar inte om några långa träningspass på arbetstid, däremot får kommunanställda träna gratis en gång i veckan utanför arbetstid på de kommunala badanläggningarna. Eva Almroth berättar att röra på sig på fritiden påverkar jobbet som förskollärare.

– Man får ont annars, det är ett tungt arbete. Det är mycket lyft och många konstiga arbetsställningar, säger Eva Almroth.

Påverkar jobbet

Alla anställda inom kommunen erbjuds ett träningstilfälle varje vecka utanför arbetstid på de kommunala badanläggningarna, och varje arbetsplats har en halv friskvårdsdag om året för att främja hälsan. Hildi Svensson arbetar som friskvårdskonsulent på Jönköpings kommun och säger att det är viktigt att diskutera vad vi gör för vår hälsa och hur vi tar hand om oss.

– Har jag en god kondition så blir jag piggare på jobbet. Jag har bättre humör och ser mer möjligheter än hinder, allt går i hand i hand med hälsa. Det är viktigt att uppmuntra de anställda att ta väl hand om sig själva, säger Hildi Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.