SD-politiker i Jönköping uppmanas ta time-out

Uppdaterad
Publicerad

Det är den digitala sajten ”Inte rasist, men” som hittat rasistiska kommentarer på ett anonymt konto som tillhör Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping, Roger Wannling. Wannling medger att kontot är hans, men förnekar att han står bakom de rasistiska kommenterna.

Gruppen ”Inte rasist, men” som granskar Sverigedemokraterna har hittat kommentarer på det anonyma kontot, där mörkhyade personer kallas för negrer och jämförs med cirkusdjur. I ett inlägg står det: ”Negrer kan bara boxas, hoppa och springa...” Det förekommer också grova rasistiska skämt och angrepp mot homosexuella. 

SVT Nyheter Jönköping har försökt att nå Roger Wannling, men har inte lyckats. Till ”Inte rasist, men” säger Roger Wannling att han inte skrivit de här inläggen. Han medger att kontot är hans, men säger att det finns fler personer som har tillgång till det och att han sällan skriver där själv.

Time-out

Inte heller Roger Wannlings eget parti hade på måndagskvällen lyckats nå honom. Efter att ”Inte rasist, men” publicerat uppgifterna så har distriktsstyrelsen i Jönköpings län sökt honom.

Ärendet ska utredas av Sverigedemokraterna och distriktstyrelsen uppmanar nu Roger Wannling, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings kommun, att ta time-out medan processen pågår.

Ärendet utreds

– Vi kommer att prata om det här på möten vi har i veckan, säger Björn Forsell, SD:s ordförande i distriktsstyrelsen i Jönköpings län, till SVT Nyheter Jönköping.

Han fick informationen från partiledningen på söndagskvällen. Henrik Gustafsson är informationsansvarig inom partiet.

– Distriktsstyrelsen har inlett processen, ärendet kan sen gå vidare till partiets medlemsutskott som utreder den här typen frågor, ytterst är det sen partistyrelsen som fattar beslut i medlemsärenden, säger Henrik Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.