Råttinvasion i Kiruna?

Uppdaterad
Publicerad

På kommunens sida uppmanas alla som uppmärksammat råttor runt om kommunen att höra av sig till tekniska verken. Det för att kunna kartlägga hur stor förekomsten är.

En som har sett och dödat en råtta är Anton Nurmilampi.

– Vi märkte redan innan jul att det finns råttor på området men vi lyckades inte fånga någon förrän en dag när jag kom hem från jobbet. Då såg jag en råtta som satt och åt, då tog jag en hockeyklubba och slog till den.

På två dagar har det kommit in 12 svar från personer som sett råttor och en av dem skriver så här:

Hej!

Vi har sett ett tiotal råttor i olika storlekar varav två som vi har haft ihjäl. Observationer av spår i snön sker dagligen. Känslan är att de är många. Observationer har setts runt bland annat fågelbord.

Föräldrar som SVT Norrbotten träffar säger att de inte längre vågar låta småbarnen sova ute i vagnen.

– Det är väldigt viktigt att inventera för att se hur stort problemet är, men oavsett det så måste vi komma tillrätta med problemet, säger Kristina Zakrisson (S) kommunalråd Kiruna.

Det är framför allt på Jägarområdet och Lombolo som dom flesta observationerna har skett hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.