Ann-Britt Ekvall ska sprida kunskapen om funktionen som är ”spindeln i nätet”. Foto: SVT

Här är metoden som ska få sjukskrivningarna att minska

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för sjukpenning fortsätter att öka. Förra året kostade det 37 miljarder. En av regeringens åtgärder för detta är att tillsätta rehabkoordinatorer över hela landet – något som funnits i Jönköpings län i över tio år.

Region Jönköping är långt ifrån ensamt om att ha rehabkoordinatorer för att hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka till  arbetet. Men det som görs i regionen ses ändå som så framstående att den nu är med och tar fram nationella rehabmetoder för att minska sjukskrivningstalen.

Regeringen har i sitt åtgärdsprogram för minskad sjukfrånvaro nu tillsatt en arbetsgrupp för att se till att rehabiliteringskoordinator blir en permanent yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården. Totalt satsas 420 miljoner kronor för 2017.

Inlånas till SKL

Ann-Britt Ekvall, som är processledare i Region Jönköpings län, är inlånad till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att sprida det framgångsrika arbetet som gjorts här de senaste tio åren.

– Man har ju sett att det har varit framgångsrikt. I början var det projektanställningar i regionen, men när vi såg effekten av det så blev det permanent, säger hon. Nu finns de på alla vårdcentraler i länet och på sjukskrivande kliniker.

En rehabkoordinator finns med i kontakten mellan den sjukskrivne, hälso- och sjukvård och arbetsgivare eller arbetsförmedling och jobbar lite som ”spindeln i nätet”.

”Lättare än att jaga fatt i doktorn”

– Jag tror patienten känner sig tryggare, det är lättare att få tag i rehabkoordinatorn än att jaga fatt i doktorn och i vissa fall kan koordinatorn stödja i samtalen mellan instanserna.

Målet är inte minska antalet sjukskrivningar, utan att göra dem så effektiva som möjligt, så den sjukskrivne kan komma tillbaka till jobbet snabbare.

– Vi kan se till att det blir kortare perioder och medverka till att insatserna blir rätt insatser. Det är svårt att hindra en sjukskrivning och det är ju inte heller hälso- och sjukvårdens uppgift, säger Ann-Britt Ekvall.

Lots genom instanserna

Caroline Grahn arbetar som rehabkoordinator i Värnamo. Hon tror att hennes arbete betyder mycket.

– De jag kommer i kontakt med är ofta väldigt positiva. De ser det som om de får en lots genom och i de olika instanserna och det är ett bra stöd för den som redan är utsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.