Rekordmånga olyckor med vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

I år har det varit rekordmånga bilolyckor med vildsvin. Och polisen tror att ännu fler vilda grisar kommer att korsa våra vägar framöver.

-Vi har en 70 procentig ökning jämfört med förra året. Vi låg ungefär på 120 – 130 vildsvinsolyckor förra året, och kommer säkert att hamna uppåt 200 i år, säger polisen Tommy Åkerberg som är ansvarig för Nationella viltolycksrådet i Jönköpings län.

-Det är en tendens att vildsvinsolyckorna ökar.

”Förökar sig snabbare”

Även i Kalmar och Kronobergs län har det varit en markant ökning av antalet vildsvinsolyckor i år jämfört med förra året. Tommy Åkerberg säger att stegringen bland annat beror på den föregående vintern som var mild.

-Det har varit lättare för vildsvinskultingarna att överleva och hitta mat, konstaterar han.

-Dessutom är vildsvinen mycket mer produktiva, att skaffa avkommor, än exempelvis älgarna och rådjuren.

”Kan vara farliga”

Det är under de mörka delarna av året som det sker flest olyckor eftersom många trafikanter är ute i gryning eller skymning, en tid då viltet är mycket aktivt. Skulle olyckan vara framme råder Tommy Åkerberg bilisten att vara mycket försiktig:

-Är man säker på att det är ett vildsvin som man kört på bör man kanske förflytta sig ett par hundra meter, och därefter ringa polisen så tar vi hand om det. Vildsvinet kan vara farligt, avslutar Tommy Åkerberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.