Foto: TT

Riskbruk av alkohol minskar bland gravida

Publicerad

Andelen gravida med riskbruk av alkohol har sjunkit de senaste åren i Jönköpings län, precis som i landet som helhet. I länet ligger riskmissbruket under riksgenomsnittet.

– Det har minskat och det är väldigt positivt. Men man kan ju tycka att det ändå ligger högt, säger Pi Högberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, till nyhetsbyrån Siren.

I Sverige och låg riskbruket av alkohol bland gravida på 4,2 procent 2015, jämfört med 2,9 procent för de gravida i Jönköpings län. Minskningen kan ses i alla län, visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– När det handlar om graviditet är ett riskbruk allt över noll. Här har man alltså vid inskrivningen på mödravårdscentral fångat upp de som inte bara dricker, utan dricker mer än måttligt, och det handlar om runt var tjugonde gravid. Det är en avsevärd risk för fostret, fortsätter Pi Högberg.

Minskning med två procentenheter

För fyra år sedan var andelen gravida med riskbruk av alkohol vid inskrivningen på mödravårdshälsocentralen 4,9 procent i länet. Mellan 2012 och 2015 har det skett en minskning med två procentenheter.

Det finns stora skillnader regionalt. I Värmland är andelen gravida med riskbruk högst, 7,1 procent. Det kan jämföras med Kronoberg där motsvarande siffra ligger på 1,3 procent, vilket är lägst i landet.

– Det är en förvånansvärt stor skillnad. Man behöver titta på det mer i detalj, men vi ser att i Kronoberg är riskbruket lågt överlag, så det kan höra ihop med det. En hög andel riskabel alkoholkonsumtion i samhället påverkar även konsumtionen hos kvinnor i barnafödande ålder och i tidig graviditet, och därmed ökar risken för skador hos de barn som föds, säger Pi Högberg.

Hon säger att det syns även när man tittar på länder.

– I länder där alkoholkonsumtionen är hög överlag, så finns det en högre andel fosterskador som har med alkohol att göra. Det hänger ihop, säger Pi Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.