Några av besökarna på Alandsrydsbacken i Värnamo. Foto: Privat: Louise Hammerin

Paraskidåkning lockade många i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Biski, skicart och sitski. Det fick ett flertal familjer välja mellan när de spenderade lördagen på Alandsrydsbacken i Värnamo. – Vi vill ge alla en möjlighet att prova på oavsett funktionsnedsättning, säger Louise Hammerin från Friluftsfrämjandet region öst.

Alandsrydsbacken i Värnamo drivs av ett 10-tal medlemmar som med ideella krafter håller igång backen. Inför skidsäsongen 2016-2017 tillgänglighetsanpassades den med stöd av medel från Allmänna arvsfonden. Något som gjort att möjligheterna ökat för fler att få uppleva skid- och snöglädje tillsammans med andra.

Friluftsfrämjandet i region öst har under två år arbetat med projektet Skicamp ihop med Parasport Småland. Ett projekt som efter sitt avslut fortsätter i form av prova-på-dagar på grund av det stora intresset för paraskidåkning. Och efter en runda i Mullsjö förra helgen blev det under lördagen dags för Alandsrydsbacken i Värnamo.

– Under denna vinterperiod har vi fyra tillfällen och detta var andra gången vi körde. Intresset har varit förvånansvärt bra, säger Louise Hammerin från Friluftsfrämjandet. 

Ett flertal familjer besökte under lördagen Alandsrydsbacken i Värnamo. Foto: Privat: Louise Hammerin

Louise arbetar vanligtvis på regionkontoret men under lördagen deltog hon som ledare för paraskidåkningen. Hon berättar att intresset varit stort och likaså åldersspannet. Den yngsta deltagare de haft var fyra år men besökarna brukar vanligtvis vara unga vuxna och deras föräldrar.

– Det är en underbar möjlighet för barn- och ungdomar att få prova på skidåkning, men också för deras familjer och vänner att få känna som de känner. Det är fint, man får en större förståelse för varandra.

Engagerade ledare

Friluftsfrämjande region öst tillhandahåller utrustning för rörelsehindrade men också kunniga ledare. Ledare som är fantastiskt engagerade och som lägger sin fritid på dagar som dessa, berättar Louise.

– Vi hade aldrig klarat oss utan ledarna. Det är en fantastisk grupp som gör allt för att våra besökare ska ha en bra dag. Det hade aldrig fungerat utan dem. Jag vill även säga att vi fick ett fantastiskt välkomnande av alla som jobbar på Alandsrydsbacken. Och deras tillgänglighetsanpassade backe är anledningen till att vi kunde genomföra detta idag.

Den 18 februari kommer Friluftsfrämjandet att befinna sig i Kettilsås, Vetlanda och den 25 februari avslutas provperioden på skidbacken i Falköping.

Skidsporterna

  • Biski: Består av en stabil sits monterad på två skidor.
  • Skicart: Består av en stabil sits monterad på fyra skidor.
  • Sitski: Består av en sits monterad på en fjädrande ställning fäst på en skida. Det är en internationell och paralympisk tävlingsklass där åkarna tävlar i alpina discipliner, störtlopp, super-G, storslalom, slalom och superkombination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.