SSU delar ut rosor för att minnas och hedra offren från terrordådet i Oslo och Utöya den 22 juli 2011. Foto: Thomas Jokiniemi/Privat

SSU hedrar Utöyas offer med rosor

Uppdaterad
Publicerad

SSU delar ut rosor i Jönköping – på dagen fem år efter terrordådet i Norge. 69 av de 77 dödade befann sig på ön Utöya där ett socialdemokratiskt ungdomsläger pågick. Nu vill SSU att det högerextrema våldet ska tas på allvar.

Fem år efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och Utöya delar SSU, Sveriges socialdemokratiska förbund, ut rosor i Jönköping. Huvudbudskapet är att minnas alla som gick förlorade.

– Vi vill även hedra offren genom att kämpa för ett mer jämlikt, humant och demokratiskt samhället, säger Gabriella Sjöberg, ombudsman på socialdemokraterna i Jönköping.

”Måste våga prata om det”

Förutom att minnas och hedra offren hoppas Gabriella Sjöberg att rosutdelningen kan leda till ett större medvetande.

– Vi måste ta det högerextrema våldet på allvar. Det var ett terrordåd med ett politiskt motiv och vi måste våga prata om det.

Gabriella Sjöberg drömmer om ett humant och inkluderande samhälle och menar att det finns fantastiska krafter att ta vara på.

– Men jag ser också att de högerextrema krafterna ökar i samhället. Det finns en rädsla där ute som vi måste ta på allvar.

Gabriella Sjöberg säger att hon märker av rädslan och oron hos människor hon möter i sin vardag bland de som har en annan etnisk bakgrund.

– Alla bränder på asylboenden ger en rädsla för de boende. Folk tar väldigt illa vid sig av den här rädslan.

Hot mot politiskt aktiva

Terrordådet var det största någonsin i Norden. Åtta personer dödades efter bombattentatet vid regeringskvarteren i Oslo. 69 människor dog på Utöya där 560 deltagare från norska socialdemokratiska ungdomsförbundet befann sig på ett sommarläger.

– När det hände skakade det om hela svenska arbetarrörelsen. Nu måste vi både driva politiken och stå för den ännu mer.

– Rädslan finns alltid där när man arbetar politiskt. Det finns en ökad hotbild mot politiskt aktiva, men vi har fått drivkraften att kämpa ännu hårdare, säger Gabriella Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.