Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som ligger bakom Vetlandas utveckling i klippet ovan. Foto: Viktor Fridén/SVT

Så förbättrades Vetlandas arbete mot självmord

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner i Sverige förbättrar sitt arbete för att motverka självmord, enligt den ideella organisationen Suicide Zero. En av dem är Vetlanda, där alla kommunalanställda utbildats i ”första hjälpen till psykisk hälsa”.

Varje år skickar Suicide Zero ut en enkät till landets kommuner för att få en bild av deras självmordsförebyggande arbete. Svaren sammanställs sedan i en så kallad kommunbarometer, där kommunerna delas upp i tre olika områden utefter hur många poäng de får, där 29 är högst och noll är lägst.

I länet är Jönköping, Tranås, Vetlanda och Mullsjö rankade i den bästa kategorin. De har bättre resultat än ifjol.

– Fler än någonsin förstår betydelsen av självmordsförebyggande arbete, säger Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken.

Vetlanda kommun har ökat från 15 till 24 poäng. I klippet ovan hör du kommunens folkhälso- och suicidpreventionssamordnare Morgan Miledal berätta vad som ligger bakom deras positiva utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.