Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar socialpedagogen på Öxnehagaskolan, Darewan Ketfi, om hur kriminella går till väga för att locka barn att begå brott. Foto: TT/SVT

Så jobbar skolan på Öxnehaga i Huskvarna för att förhindra att unga rekryteras in i gängen

Uppdaterad
Publicerad

Att barn och unga lockas in i kriminella nätverk är ett växande problem och i Jönköpings kommun är polisen mycket bekymrade över utvecklingen. Framför allt sker det på Öxnehaga och stadsdelen Söder i Huskvarna.

– Det sker säkert på fler platser men på de här områdena är det väldigt uppenbart och tydligt för oss vad som pågår, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Rektorn på Öxnehagaskolan där elever i årskurs 2-6 går, bekräftar bilden om att elever kontaktas av kriminella personer.

Rektorn: Rekrytering sker inte på skolans område

– Vi får till oss att det finns äldre vuxna individer i området som erbjuder små barn godis och det kan också vara lite pengar. Det är ju ofta en första väg till att bli rekryterad, säger Kajsa Johansson, rektor för Öxnehaga skolområde. Samtidigt understryker hon att det inte sker på skolans område.

I klippet berättar rektorn vad skolan gör för att eleverna ska känna sig trygga.

Enligt socialpedagogen på Öxnehagaskolan, Darewan Ketfi, handlar det om löst sammansatta grupper som rekryterar i området.

– Det är vad vi fått till oss. Många är 15 år och uppåt. En del bor här och en del är från andra städer, säger Darewan Ketfi.

”Jättestark sammanhållning”

Han upplever att barnen har en stor tillit till personalen på skolan och berättar mycket av det de ser och hör i området. Samtidigt jobbar skolan aktivt med att upplysa och ge barnen strategier för hur de kan hantera gängens försök att rekrytera.

– Det är en jättestark sammanhållning här på Öxnehaga. Vi samverkar med polis, fältare och civilsamhället . Det är ju det som gör att vi upptäcker det här väldigt snabbt, säger rektorn Kajsa Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.