Här byts hemtjänstpersonalen ut mest

Uppdaterad
Publicerad

Två kommuner i Jönköpings län toppar listan över flest antal olika hemtjänstanställda som äldre personer får träffa under en tvåveckors-period. Snittet i landet ligger på 15 olika, men i Habo och Vaggeryds kommun handlar det om 26 respektive 23 olika anställda.

– Vi har under en längre tid haft svårt att hitta personal och vi har också haft en hög sjukfrånvaro. Det förklarar den här situationen, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.

Hur många olika hemtjänstanställda som personer över 65 år får träffa varje vecka varierar kraftigt i landet. Snittet för en person med minst två hemtjänstbesök per dag, ligger på 15 olika anställda under en tvåveckors-period. Det visar statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Stor ökning i Vaggeryds kommun

Habo kommun toppar listan i landet med 26 olika anställda sett över perioden. Tätt följt av Vaggeryds kommun på 23 besökare.

I Vaggeryd har antalet nästan fördubblats under 2016 där de alltså ligger på 23 olika besökare jämfört med 12 året innan. Men det här säger kommunen, är en felrapportering och att siffran troligen inte har förändrats.

– Det är viktigt med kontinuitet och att de som behöver hjälp inte behöver ta emot så många människor, säger Ann-Christin Hallinder, sektionsordförande på Kommunal i Vaggeryd och Värnamo.

Vad säger era medlemmar om det här?

– Det är klart att man blir stressad när man har ett planeringsschema för dagen som man inte får ihop. Man känner att man behöver titta över planeringen.

De invånare vi träffar i Vaggeryd är kritiska.

– Det är fruktansvärt, så får det inte vara. Så vill inte jag ha det när jag blir gammal. Att få besök av så många olika skapar en otrygghet och det måste vara svårt att få kontinuitet under sådana förhållanden, säger Marianne Wikström.

– Såhär ska det inte vara. Jag vill inte ha det så när jag blir gammal, säger Jutta Svedholm.

”Ingen akut situation”

Socialchefen i Vaggeryd säger att de redan för två år sedan påbörjade en handläggningsplan för att komma tillrätta med problemet och att frågan därför inte är akut just nu. 

– Vi känner inte att det behövs en akut insats eftersom en annan undersökning visar att 93 procent av hemtjänsttagarna i Vaggeryds kommun är mycket nöjda med hemtjänsten.

Flera kommuner i länet över snittet

233 av Sveriges 290 kommuner har rapporterat in siffror för 2016. Bland dem har över 20 kommuner ett snitt på 20 eller fler olika personer från hemtjänsten under två veckor. Sett till länet ligger även Aneby och Vetlandas kommuner över snittet på 15 personer. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård har inte räknats med i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.