Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pia Blank Thörnroos, skattejurist vid Skatteverket, svara på frågor om okunskapen kring dricksredovisning i Sverige. Foto: Claudio Bresciani / TT, Staffan Claesson / SCANPIX

Så ser Skatteverket på dricksredovisning

Publicerad

Att kontrollera att man verkligen redovisar sin dricks kan vara svårt. Det säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist vid Skatteverket.

– Det är klart att om Skatteverket inte får uppgifter om nån annan så är det lättare att strunta i att redovisa. Därför är det viktigt att säga att vi har ett system som bygger på förtroende, säger hon.

Pia Blank Thörnroos menar att allt som anses vara en tjänst ska beskattas, även dricks som man får genom att servera mat och dryck.

I klippet ovan svarar skattejuristen Pia Blank Thörnoos på frågor om dricksredovisning och okunskapen kring den.

– Ju större beloppet på dricksen är per år desto viktigare är det att redovisa, säger hon.

Vet branschanställda att de ska redovisa sin dricks?

– Jag tror att det råder okunskap bland branschanställda när det gäller redovisningen av dricks. Dock skickas årliga påminnelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.