Foto: Fredrik Weibull

Så ska trycket på akutmottagningen minska

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på akuten på länssjukhuset Ryhov är högt och därför ska Regionen nu testa ett nytt grepp. På Öxnehaga vårdcentral, Hälsan 2 och Wetterhälsan kommer närakuter öppna om en vecka.

Tanken är att de patienter som åker in till akuten på länssjukhuset Ryhov på dagtid, men inte är i behov av akutvård i stället ska få vård på närakuterna.

– Tanken är att akutmottagningens personal får ett telefonnummer till vårdcentralerna, som är ledigt för denna typ av samtal. Sedan kommer man överrens om en tid då dessa kan komma kan komma dit i stället, säger Magnus Mattsson-Mårn primärvårdsöverläkare.

Bilda kontaktnät

Syftet är att bilda ett kontaktnät mellan personalen på akutmottagningen och personalen ute på vårdcentralerna.

– Vi vill bygga upp en vana att kommunicera mellan enheterna och snabbt kunna se vilka patienter man bäst hjälper genom att hänvisa vidare för snabb behandling.

Först kommer projektet att testas på tre vårdcentraler i Jönköping; Öxnehaga vårdcentral, Hälsan 2 och Wetterhälsan.

– Vi kommer att köra i två månader och får efter det utvärdera hur vi går vidare.

Fylla i en enkät

De patienter som hänvisas från akuten till vårdcentralerna kommer efteråt få fylla i en enkät om hur de upplevt förändringen.

Vad är största utmaningen för att få detta att fungera?

– Det är att få alla berörda att de ska ta ställning snabbt. Att få akutpersonalen att känna att om de fattar snabba beslut kan då få mer tid för sina svårast sjuka patienter. Möjligen kan transporter också bli ett problem.

Vad vinner ni på att göra så här istället för att skjuta till resurser i akutsjukvården?

– Det är en patientgrupp som för det första får bättre service om de kommer till vårdcentralerna, dessutom kan nog vårdcentralen göra det billigare eftersom man är bättre anpassad för att ta hand om denna typ av problem än akutmottagningen. Akutmottagningen är gjord för svårt sjuka människor.

Drar igång på måndag

På tisdag hålls ett möte med akutmottagningens chefer för att sätta den sista planeringen inför pilotprojektet som drar igång på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.