Foto: Lars Pehrson / TT

Så ska vildsvinen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att problemet med vildsvin som bökar upp och förstör trädgårdar i Kärda eskalerat, har nu jägare och markägare enats om en strategi för att försöka stoppa djuren. Ett akutmöte hölls i förra veckan.

Företrädare för Svenska Jägareförbundet, LRF, markägare och Värnamo kommun samlades i förra veckan i stadshuset för ett krismöte. Samtliga är eniga om att något måste göras för att stoppa vildsvinsinvasionen, skriver Värnamo Nyheter.

Eftersom det är olämpligt att jaga i tätbebyggt område blir en åtgärd att placera ut tre portabla stegtorn för att vildsvinen ska kunna skjutas.

– Det krävs rejält höga torn om man ska skjuta inne i samhället. Annars kan man inte släppa en kula, säger kommun jägare Ingemar Johansson till Värnamo Nyheter.

Läs också: Mer spridda vildsvinsstammar påverkar tätorter.

Skyddjakt och information

Kommunen ska även kontakta länsstyrelsen för att se om det kan bli aktuellt med skyddsjakt. Vuxna vildsvin är annars fredade till den 16 april. Hos länsstyrelsen ska man också ta reda på möjligheten att ordna en störning med hjälp av hundar för att skrämma bort vildsvinen.

En annan åtgärd blir att kartlägga åtlarna, de platser där jägare lägger ut mat för att locka till sig djuren. De platser som ligger närmare än en kilometer från samhället ska tas bort.

Dessutom ska boende i Kärda informeras om hur man förebygger att vildsvinen tar sig in i trädgårdar. Ett exempel är att inte låta fallfrukt ligga kvar och att inte ha kompost. Elstängsel är också en tänkbar åtgärd.

Kravallstaket

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om att ett trettiotal villaägare har fått sina trädgårdar förstörda av vildsvinens framfart i Kärda. Problemet har efter årsskiftet blivit allt större. Bland annat har idrottsföreningen har satt upp kravallstaket runt fotbollsplanen för att förhindra vildsvinens framfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.