– Vi rekommenderar att man låter matavfallet rinna av så mycket som möjligt innan man slänger det i påsen. Man kan också varva med lite hushållspapper, säger Josefine Mattsson, enhetschef på avfallsverksamheten vid Jönköpings kommun.
Hon ger också rådet att använda dubbla påsar när det är som varmast och man märker att den första påsen börjar bli fuktig. Det är också viktigt att inte stoppa i för mycket avfall i påsen så att det går att stänga den ordentligt.
Fler samtal från nya källsorterare
Det kan också vara en bra idé att skölja ur sitt kärl efter tömning.
Får ni mycket klagomål från fastighetsägare?
– Vi får in samtal då och då, men det har minskat. Vi har ju hållit på några år nu, så folk har lärt sig hur man ska göra. När vi inför sortering i ett nytt område ser vi att samtalen ökar där.
Jönköpings kommun började med att sortera matavfall 2008 och i dag är det upp emot 85 procent av hushållen som gör det.