Foto: TT

Disciplinnämnden dömer seger åt Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Disciplinnämnden fattat beslut om matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund som avbröts när en 17-årig man sprang in på planen och anföll Östersunds målvakt. Enligt nämnden ska matchen sluta 3-0 till Östersund.

En majoritet i Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd anser att 17-åringen som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som J-Södra supporter.

– Ja Disciplinnämnden har konstaterat att den här personen som sprang in på planen och angrep Östersunds målvakt ska räknas som en supporter till Jönköping. Och då ska det icke felande laget, i det här fallet bortalaget Östersund, tilldelas segern med 3-0 enligt huvudregeln, säger Erland Stavenhaug, ledamot i Disciplinnämnden.

Överfallet på Stadsparksvallen

Yrkat på 1-1

Disciplinnämnden fattar beslutet trots att Riksombudet (RO) Artur Ogelid yrkat på att resultatet 1-1 ska gälla som slutresultat.

”Angriparen sprang in på planen från bortaläktaren men då det inte har framkommit att angriparen var supporter till något av lagen är huvudregeln, om att förening vars supportrar orsakat avbrottet ska dömas som förlorare med 0-3, inte tillämplig”, menade RO.

Medan J-Södra hållit med om RO:s bedömning så har Östersund motsatt sig yrkandet och velat tilldelas segern med 3-0, vilket Disciplinnämnden nu gör.

Men är det rimligt att bedöma honom som en J-Södra supporter?

– Ja, det vi har haft som utgångspunkt är det material som har kommit in från de olika parterna, och det bildmaterial vi tagit del av. Det vi kan konstatera då är att han kommit från en sektion för hemmasupportrar, och för de här supportrarna har Jönköping haft ett ansvar, säger Erland Stavenhaug.

Enligt beslutet har Östersund framhållit att 17-åringen ska ses som en hemmasupporter eftersom han köpt biljett till den del av arenan som är avsedd för Jönköpings supportrar. Klubben menar även att J-Södra brustit i sitt säkerhetsarbete vilket möjliggjort attacken.

Inte enhälligt beslut

Två ledamöter är skiljaktiga och anser att resultatet 1-1 vid matchens avbrott bör vara slutresultat. En av de skiljaktiga är Kerstin Elserth som är Disciplinnämndens ordförande.

– Majoriteten på sex personer har ansett att det var en Jönköpingssupporter och minoriteten på två anser att den här personen inte ska bedömas som supporter till något av lagen, säger Erland Stavenhaug.

Matchen den 15 augusti avbröts i 88:e minuten när resultatet var 1-1. En 17-årig man, hemmahörande i Södertälje, stormade då planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita.

17-åringen greps och är misstänkt för misshandel och grovt falskt larm, eftersom han i samband med gripandet hävdat att han placerat en väska med en bomb på Stadsparksvallen, något som inte stämde.

Enligt åklagare Pernilla Törsleff har 17-årigen uppgett att han stormat planen eftersom han satsat pengar på matchen och inte var nöjd med resultatet.

J-Södra kan nu överklaga beslutet till Besvärsnämnden. Klubben har till den 8 september på sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet