Foto: Jonatan Nilsson/SVT

Sagoskatter ska inspirera skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Sagor från hela världen blir temat för flera tusen skolbarn i länet under året. Idag gick startskottet med en teaterföreställning på Spira där barnen bland annat fick möta en modern Rödluvan.

Föreställningen ”Sagor från jordens skattkammare” kommer ses av totalt 7000 barn i år 3-5 från hela länet. Pjäsen är ett musikdrama av Jonas Nydesjö. På Spira får barnen ta del av föreställningen där flera sagor berättas. Sångare, skådespelare och dansare står på scenen. En av dem är Ebba Sandwall.

– Jag tycker det här är jättekul, det är det största jag har gjort, berättar hon.

I föreställningen berättas en romsk saga, en indisk, en afrikansk och en välkänd europeisk, nämligen Rödluvan och vargen. Barnen får möta en mer modern Rödluvan än vad de är vana vid.

– Det roligaste var när vargen åt upp Rödluvan, säger Jonathan Berglund.

Positiva reaktioner

Han var en av omkring 700 barn som idag såg föreställningen. Enligt arrangören har det varit enbart positiva reaktioner.

– Jag hoppades att det här skulle bli bra, men att det skulle tas emot så här bra hade jag inte vågat hoppas på i min vildaste fantasi, säger Kerstin Jansson, som är producent och ligger bakom projektidén.

Egna pjäser

Visningen av pjälsen är starten på ett projekt som Smålands musik och teater driver under hösten. Barnen kommer i ett andra steg få besök hemma i sina klassrum av en barnboksförfattare som ska hjälpa barnen att komma igång och skriva egna sagor. Efter det kommer sedan en dramapedagog och en koreograf hjälpa barnen att forma pjäser av sina sagor. Tanken är att eleverna ska kunna anordna en kväll där en föreställning spelas upp för föräldrar och bekanta.

– Det kommer nog bli jätteroligt att visa upp sedan för sina föräldrar och andra, tror eleven Wincent Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.