Foto: privat/Michael Reichel TT

Samkönade vigslar uppe på kyrkomötet

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att viga par av samma kön diskuteras idag på kyrkomötet som pågår i Uppsala. Anna Ekström, präst från Aneby, kräver i en motion att alla präster som vigs ska vara beredda att viga samkönade par som vill ingå äktenskap.

2009 tog Svenska kyrkan beslutet att samkönade par får vigas. Beslutet innebär att varje församling ska kunna erbjuda vigsel för ett samkönat par, men det innebär samtidigt att man som präst kan säga nej och att någon annan präst får ta vigseln istället.

– Tänk om detta skulle gälla för andra yrkesgrupper. Lärare som säger att att vissa av oss tänker inte undervisa homosexuella. Eller busschaufförer som bara vill köra heterosexuella resenärer, säger Anna Ekström som bor i Aneby.

Motion uppe

Anna Ekström är präst och engagerad politiskt i fria liberaler i Svenska kyrkan. Under tre dagar medverkar hon vid det möte som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet i Uppsala. Under tisdagseftermiddagen diskuteras hennes motion på mötet och på onsdagen ska beslut tas.

– Svenska kyrkan har skapat en yrkesgrupp som kan säga ”- nej, jag vill inte viga alla, jag säger nej till  homosexuella par.” Det är fruktansvärt, tycker jag, säger hon.

Anna Ekström menar att hon inte är ute efter en vigselplikt rakt över. Det kan finnas tillfällen då en präst och ett par inte ”klickar” och då man inte ska tvingas att viga, men könstillhörighet ska inte ha med det att göra anser hon.

Framtidens präster

Hon säger att hon kan förstå att det idag finns präster som vigdes för många år sedan som kan ha svårt att ta till sig beslutet från 2009 att kyrkan ska viga par av samma kön.

– Tiden är kanske inte mogen för alla, men när det gäller framtiden, de nya präster som nu vigs, så ska det inte finnas något sådant val, anser Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.