Foto: SVT

Mer pengar till primärvård men dyrare busskort

Uppdaterad
Publicerad

När alliansen i regionen presenterade sitt budgetförslag idag var det flera satsningar som lyftes fram. De ska bland annat bygga om och rusta upp länets tre sjukhus för 780 miljoner kronor årligen fram till 2019.

Ett av regionens hus som berörs är hus D1 på Ryhov som ska anpassas för att var en del av Linköpings läkarutbildning.

– Vi bygger för framtidens hälsa och sjukvård. Det innebär dels satsning på hus D1 men också på verksamheten. Vi bygger ut primärvården på grund av den ökade befolkningen, säger Mia Frisk (KD) regionråd i region Jönköpings län.

Oppositionen orolig

Oppositionen är inte lika entusiastisk som sina politiska motståndare. De menar att de saknar en offensiv ambition för att var en attraktiv arbetsgivare i framtiden. De känner även en oro över att alliansens satsningarna ska leda till större besparingskrav ute i verksamheten.

Dyrare busskort

Något seniorkort för länstrafiken som oppositionen efterfrågat finns inte med i budgetförlaget. Istället vill alliansen, som vi berättat tidigare, bygga ut kollektivtrafiken i Värnamo med elhybridbussar. Men för att ha råd med den och andra investeringar inom länstrafiken kommer exempelvis månadskorten bli 30 kronor dyrare.

– Någonstans måste ju pengarna tas. Tar man det inte från skattesedeln eller inte via taxer då måste man ju börja spara in på trafiken exempelvis, säger Rune Backlund (C) regionråd i region Jönköpings län.

Ingen skattehöjning

Alliansen är noga med att berätta att det inte planeras några skattehöjningar trots deras olika miljonsatsningar på bland annat byggnader och kollektivtrafik. Enligt Mia Frisk ska alla investeringar finansieras på andra sätt men utan att behöva ta lån.  

– Vi använder oss av egenfinansiering och vi säger att vi ska klar av det här under en tidsperiod på tio år. Det är viktigt att inte skjuta över kostnaderna på kommande generationer, utan att vi finansierar det med våra egna medel, säger Mia Frisk (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.