Pernilla och Sebastian Girmalm vid den specialanpassade bilen. Foto: SVT

Sebastian blev av med sitt P-tillstånd för funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

När familjen Girmalm från Jönköping för fem år sedan skulle förnya sitt parkeringstillstånd för sonen Sebastian som är rullstolsburen fick de avslag av kommunen. Plötsligt tyckte man inte att Sebastian var beroende av P-tillståndet – men ett nytt avgörande hos transportstyrelsen väcker nu hopp igen.

Sebastian Girmalm som i dag är 20 år lider av Duchenne, en progressiv muskelsjukdom som innebär att tillståndet successivt försämras. Han kan inte gå och är helt beroende av sin permobil och har nästan ingen rörlighet i sina armar. Han har tidigare haft P-tillstånd för funktionshindrade men för fem år sedan blev det alltså stopp.

– Jag fick en chock. Jag trodde det var självklart att jag skulle få det eftersom jag har permobil och vi har en stor bil med ramp, säger Sebastian Girmalm.

Tycker att P-tillstånd borde vara självklart

Han får medhåll av sin mamma Pernilla Girmalm.

– Jag tänker att det är självklart att en person som är beroende av en permobil och transport av den också har rätt till ett parkeringstillstånd.

Familjen överklagade och fick rätt hos länsstyrelsen. Men till deras förvåning fick de nej hos Transportstyrelsen som hänvisade till graden av värnlöshet. Sebastian har en assistent som kör bilen och då menar Transportstyrelsen att under tiden bilen parkeras så får Sebastian tas av och sitta och vänta någonstans ensam. Han kan tala och kommunicera och får han problem så kan han skrika på hjälp, menar Transportstyrelsen.

”Jag känner mig rädd och osäker”

– Man skrev att vi ska sätta av honom på säker plats. Men vad är en säker plats? Någon kan råna honom eller bara köra iväg med honom, säger Pernilla Girmalm.

Hon förklarar att han inte kan skydda sig själv.

Sebastian Girmalm. Foto: SVT

– Det är ofta jag känner mig rädd och osäker. Det kan också vara något så banalt som en geting som sätter sig på armen. Jag kan inte vifta bort den själv, säger Sebastian.

Varje resa med Sebastian är en utmaning för familjen. Den handikappanpassade bilen är stor och en ramp måste fällas ut för att Sebastian ska kunna ta sig in.

– Men att vi är i behov av en stor parkeringsplats tar Transportstyrelsen ingen hänsyn till, säger Pernilla.

Överklagar igen

I ett ärende i Göteborg har Transportstyrelsen nyligen beslutat att de som är rullstolsburna och kör bil själva ska ha tillstånd. Det väcker nytt hopp hos dem som har assistans.

– Vi kommer att lämna in en överklagan till förvaltningsrätten och hoppas att de gör en annan bedömning. För det här är inte klokt, säger Pernilla Girmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.