Företagaren och hans advokat Leif Silbersky. Foto: TT

Dömdes för fyra mord – nu avslutas hovrättsförhandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren från Jönköping dömdes i tingsrätten för fyra brutala mord. På tisdagen avslutades hovrättsrättegången.

– Bevisbördan ligger på åklagaren, menade Leif Silbersky under försvarets slutplädering.

Åklagaren utgick från tingsrättens fällande dom när slutplädderingarna hölls i hovrätten idag i rättegången om dubbelmorden. Den 52-årige mannen som dömdes till livstids fängelse för de båda dubbelmorden i Norrahammar och på Hökensås, överklagade domen.

Han nekar och vill bli frikänd för mord på paret på Hökensås och få ett tidsbestämt straff. 52-åringen motsätter sig även att dubbelmordet i Norrahammar skulle vara planerat och att han haft ekonomiska motiv att döda paren, vilket åklagaren påstår. 

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Åklagaren menade idag att mannen är skyldig till mord även när det gäller paret på Hökensås och att det finns stöd i form av teknisk bevisning och pekade även på de stora likheterna med morden i Norrahammar, som mannen ju erkänt.

Läs mer: Livstids fängelse för fyra mord

Åklagaren vill också att mannen ska dömas till livstids fängelse oavsett om hovrätten finner honom skyldig till mord i Hökensåsfallet.

– Enbart när det gäller dubbelmordet i Norrahammar finns det sådana försvårande omständigheter som gör att han bör dömas till livstid, sa åklagare Pernilla Törsleff under slutplädderingen. 

Mannen har erkänt dubbelmorden i Norrahammar men nekar till att han har något att göra med händelsen då ett äldre par omkom i en brand i en stuga på Hökensås.

”Finns alternativa förklaringar”

I rättegången i hovrätten har det inte presenterats några nya bevis utan precis som i tingsrätten, så har åklagaren kunnat konstatera att mannen varit på plats på Hökensås samma dag som paret brann inne i stugan.

Det finns också teknisk bevisning i form av parets blod på en kofot och en väska som hittats hos mannen.

Läs också: Bjöd på räkmacka – sedan mördade han dem

52-åringens försvarsadvokat Leif Silbersky tryckte idag återigen på att det inte finns varken dödsorsak eller brandorsak, när det gäller branden på Hökensås och på de förklaringar försvaret menar finns.

Mannen menar exempelvis att blodet på väskan och kofoten ska ha hamnat där när paret lånat sakerna av honom.

– Det finns alternativa förklaringar och bevisbördan ligger på åklagaren, menade Leif Silbersky under försvarets slutplädering.

Han fortsatte:

– Dömer vi med rättssäkerhet om vi dömer någon till mord utan dödsorsak?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet