Sjukhusmat blir bussbränsle

Publicerad

Trots stora ansträngningar att anpassa maten till patienterna slängs enorma mängder. Nu blir en stor del av sjukhusmaten prima bränsle till bussarna.

Trots stora ansträngningar att anpassa maten till patienterna för att minimera den del som skickas tillbaka, måste enorma mängder, drygt 20 procent av maten kastas, eller skickas till rötning för att bli biogas.

– Konsekvenserna blir ju att vi slänger mycket och vi slänger pengar, säger Eva-Lena Eliasson, kostchef på länssjukhuset Ryhov. Det beror bland annat på att det är svårt uppe på avdelningarna att veta exakt hur mycket patienerna äter. Och minskar vi i köket på portionerna finns risken att maten inte räcker till alla.

Tar själva

På länssjukhuset Ryhov serveras patienterna från kantiner, som körs upp till avdelningarna. Där kan patienterna själva ta till sig maten de vill ha. På de andra sjukhusen i länet, i Värnamo och Eksjö får patienterna en färdigställd bricka.

– Men det är ingen skillnad mellan hur mycket av maten som kommer tillbaka, En stor del av sjukhusmaten blir bränsle till bussarna.

Varje portion kostar cirka 100 kronor. Att den är förhållandevis dyr jämfört med lunchrestaurangerna säger Eva-Lena Eliasson beror på att sjukhusköken måste göra mycket specialkost.

Minska

Hon säger också att det inte fungerar att bara minska mängden mat till avdelningarna.

– Då blir det istället för lite mat åt en del, säger hon. Och maten, framför allt proteinerna är viktiga för patienterna.

Största delen av det som kommer tillbaka är potatis och mos, bara 15 procent av svinnet är kött, fågel eller fisk.

Man jobbar aktivt för att minska svinnet. För några år sedan var det över 30 procent, förhoppningen är att komma ner i tio procent.

– Men att få bort det helt går nog inte, säger Eva-Lena Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.