Eftersom Bella Nilsson varit sjukskriven länge saknar hon ekonomisk buffert vilket medfört att löneskulderna orsakat stora påfrestningar på hennes ekonomi. Foto: Philip Naskret/SVT

Sjukskrivna Bella tvingas betala tillbaka av sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Långtidssjukskrivna som ibland arbetar riskerar oftare att få för mycket lön och bli återbetalningsskyldiga. Sjukskrivna Bella Nilsson har varit tvungen att betala tillbaka lön tre gånger.

– Det blir en otrolig stress eftersom jag inte varit frisk när detta har hänt, säger hon.

Förskoleläraren Bella Nilsson är tillsvidareanställd i Jönköpings kommun. I långa perioder har hon varit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom och depression.

Bella Nilsson har flera gånger försökt komma tillbaka till arbetet, men varje gång hon hoppat in har hon blivit långtidssjukskriven igen.

Detta har medfört att hon vid flera tillfällen fått för mycket lön utbetald och därmed blivit återbetalningsskyldig.

– Det blir en otrolig stress eftersom jag inte varit frisk när detta har hänt, en psykisk stress som läggs på över hur jag ska få ihop min ekonomi. Man har ju inte jättemycket pengar när man är sjukskriven, säger Bella Nilsson.

För mycket lön två gånger till

Första gången Bella Nilsson blev återbetalningsskyldig fick hon betala tillbaka en hel lön. Efter den gången har hon fått för mycket lön två gånger till.

Och det är inte ovanligt att anställda som är långtidssjukskrivna, och ibland arbetar, drabbas av felaktiga löneutbetalningar.

Jönköpings kommuns lönekontor uppger att det har att göra med hur sjukdagarna rapporteras och att rapporteringen släpar efter.

Byter hela systemet

Nu i mars ska kommunen byta ut hela personalsystemet.

Maria Idéhn, lönechef på Jönköpings kommun, hoppas att de felaktiga utbetalningarna ska minska eftersom frånvaro nu kommer kunna rapporteras närmare månadsslutet och kommer dras från lönen samma månad.

– Vi både tror och hoppas att antalet skulder kommer att minska, men sedan kommer vi aldrig att komma bort från skulder i en så här stor organisation, säger hon. 

Men vem är det egentligen som bär ansvaret när anställda blir återbetalningsskyldiga?

– Vi har naturligtvis ett ansvar, men det förutsätter att vi fått rätt underlag eftersom det är chefen som ska rapportera in sjukdomen till oss. Den anställda har naturligtvis också ett eget ansvar, säger Maria Idéhn.

”Inte helt lätt”

För Bella Nilsson har skuldsättningen inneburit stora problem. Bland annat har hon fått hjälp genom att folk låtit henne låna pengar.

– Jag fick även hjälp med att köpa mat när det var som värst, säger hon.

Nu är Bella Nilsson skyldig Jönköpings kommun pengar igen, runt 3.700 kronor i semesterdagstillägg.

Och för mycket utbetalda semesterdagstillägg är något som det nya personalsystemet kommer ha fortsatt svårt att förhindra och något som Maria Idéhn menar kan vara svårt för den anställde att hålla koll på.

”Kanske är naiv”

Det rör sig om mindre belopp och kommunen gör regleringen vid årsskiftet.

– Då kan det visa sig att personen kanske varit borta eller slutat och inte skulle haft hela semesterersättningen. Det är nog inte helt lätt att ha den kollen själv, säger Maria Idéhn.

Bella Nilsson frågar sig hur det kan hända att hon vid upprepade tillfällen blivit återbetalningsskyldig till sin arbetsgivare.

– Jag litar på att kommunen sköter sig, men det kanske är fel. Jag kanske är naiv och ska räkna på mina pengar hela tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.