Kyla Visagie drömmer om att arbeta som arkitekt eller ingenjör i framtiden Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Fler tjejer ska bli ingenjörer

Publicerad

15 tjejer från olika gymnasier i länet fick på fredagen en inblick i hur det är att arbeta som ingenjör på Saab i Jönköping. Detta är en del i ett projekt som handlar om att locka fler tjejer att söka sig till ingenjörsyrket.

– Jag tror att det finns många tjejer som skulle kunna tänka sig att arbeta som ingenjör, men som inte hamnat på den banan av olika anledningar, säger Julia Kindvall 17 år.

Introducing a girl to engineering day är ett ideellt projekt på initiativ av Womenengineer, det är en organisation vars mål och vision är att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Projektet handlar om att tjejer i åldrarna 12-19 år, någon dag i mars månad varje år, får komma ut på företag och uppleva möjligheterna med ingenjörsyrket.

– Det är intressant att få se hur man arbetar inom ett tekniskt yrke och inte bara få läsa om det i skolböcker utan ser hur det ser ut på riktigt, säger Julia Kindvall, 17 år, som studerar på Brinellgymnasiet i Nässjö.

För få tjejer

– Vi ser att idag är vi för få tjejer, det är väldigt mansdominerat inom den här branschen i ingenjörsyrkena. Vi vill att det blir en bättre mix och fördelning, säger Anna Hoff som är projektledare på Saab.

Varför tror du att det inte är fler tjejer som söker sig till den här typen av jobb?

– Jag tror att det finns mycket fördomar om hur det ser ut i den här branschen, jag tror att det är det som gör att många tjejer blir rädda och kanske väljer att inte söka sig till ingenjörsutbildningarna, säger Anna Hoff.

”Vill lösa problem”

Kyla Visagie är 17 år och är en av tjejerna som är med under dagen. Hon studerar på Per Brahegymnasiet och drömmer om att i framtiden arbeta som arkitekt eller ingenjör.

– Det som verkar roligt med ingenjörsyrket är att man ska lösa problem och att man ska tänka på hur man kan lösa olika utmaningar, säger Kyla Visagie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.