Skola struntade i elevs skolkande

Uppdaterad
Publicerad

Först i mitten av terminen informerades föräldern om att barnet varit frånvarande 70 procent av skoltiden. Trots att skola och vårdnadshavare kom överens om att eleven skulle få extra stöd hölls detta inte.

Eleven var ogiltigt frånvarande första gången den 15 september 2015. Från mitten av oktober ökade frånvaron i omfattning, från cirka 40 procent till 80 procent. Eleven ska flera gånger ha avvikit från skolan.

Skolinspektionen riktar nu kritik mot kommunen och skolans rektor för att man inte gjort tillräckligt för att se till eleven kommit till skolan och för att man inte informerat vårdnadshavare.

Ska meddelas samma dag

Enligt Skolinspektionen ska frånvaro meddelas hemmet samma dag. Detta för att se till att det inte hänt eleven något och för att minska risken att frånvaron inte fångas upp i ett tidigt skede.

Skolan, eleven och vårdnadshavare har nu kommit överens om en kommunikationsplan för vårterminen och Skolinspektionen avstår därför från att ingripa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.