Södra diskuterar satsning på E-sport

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping Södra kan bli den första allsvenska klubben som satsar på E-sport. Kontakter har redan tagits med personer som vill spela fotbollsspelet Fifa på en professionell nivå för Jönköpingsklubben.

– Vi pratar om möjligheten att knyta till oss E-sportare, sen hur nära vi är det kan jag inte säga riktigt. Men diskussionerna förs i föreningen. Det är ett spännande område som vi tror mycket på i framtiden, säger Sebastian Lagrell som är eventansvarig i J-Södra.

Storklubbar har börjat

Att J-södra diskuterar om de ska satsa på E-sport och knyta till sig spelare som spelar fotbollsspelet Fifa kan ses som rimligt för just nu har flera stora klubbar ute i Europa börjat göra precis så. Bland annat PSG och Manchester United har knutit E-sportare till sina klubbar.

Idag finns det redan stora turneringar där professionella TV-spelare möts och spelar virtuella fotbollsmatcher mot varandra. Spelarna vill ha sponsorer och klubbarna vill ha en del av exponeringen i den här växande världen.

Samma bransch

– Man vill alltid nå nya målgrupper, Det är klart att vi vill attrahera så många som möjligt till vår verksamhet, säger Sebastian Lagrell.

– Vi tror det är ett sätt att nå nya människor som inte normalt går på arenor, fortsätter han.

Vad finns det för likheter mellan fotboll  och E-sport?

– Någonstans är vi i samma bransch, även om vi spelar mer analogt än vad man gör på playstation eller X-box. Men intresset för fotboll finns ju där. Jag tror att det ofta är samma typ av människor eftersom det krävs mycket träning om man ska bli duktig, säger Sebastian Lagrell.

Finns spelare i Jönköping

När och om J-södra kommer satsa på E-sport är oklart men de ser ett värde i att kunna vara först i Sverige om de satsar, men det är inte avgörande. Men även om det har förts diskussioner med Fifa-spelare så finns det mycket arbete som måste göras innan klubben kan starta en inriktning på E-sport.

– Vi har inte så bra koll som vi skulle behöva för att sätta igång. Men att det finns ett underlag av spelare i Jönköping det vet jag, säger Sebastian Lagrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.