Terés Lidén berättar att de ser ungdomar som utnyttjas av arbetsgivarna. Foto: SVT

Långa arbetsdagar och svarta löner

Publicerad

Alltför många sommarjobbare har låga löner, dåliga arbetsvillkor och vet inte vilka rättigheter och skyldigheter de har.

Så summerar fackförbundet LO årets kontroll av sommarjobben i länet.

– De vanligaste problemen är att man är för ung, det jobbas på tok för många timmar, man jobbar själv med stora summor pengar och arbetsgivaren betalar svart, säger Terés Lidén, ungdomsansvarig på fackförbundet LO i Jönköpings län.  

Hon håller i informationskampanjen som söker upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser.

Efter att ha besökt över 460 sommarjobbare i länet så konstaterar LO att kunskapen om kollektivavtal, löner och försäkringar fortsatt är mycket låg bland ungdomar.

– Ungdomarna säger att de inte har en aning och att de gärna vill jobba, säger Terés Lidén.

Schyssta villkor

Hon menar att det är viktigt att vara uppmärksam på vad som gäller, för det finns fortfarande arbetsgivare som utnyttjar situationen.

– Vi träffade på en 14-åring som sålde jordgubbar, vars pappa kom och bytte av så att hon fick gå och kissa. Där undrar man lite hur föräldrarna tänker, det är ju inte en schysst arbetsplats för en 14-åring.  

När det gäller just jordgubbsförsäljning tycker sig LO ha sett en ny trend.

– Nu ser vi att det är fler och fler vuxna som säljer jordgubbar -  men till samma villkor, låga löner, långa arbetstider. Det är en oroväckande utveckling, tycker Terés Lidén. Vuxna ska ju kunna försörja sig på sin lön.

Färre sommarjobb

Även om det förstås är bra att vuxna får jobb så oroas LO av utvecklingen att antalet unga sommarjobbare minskar. Enligt fackförbundet så har sommarjobben för unga blivit färre de senaste 4-5 åren.

– Det är synd, för de unga behöver komma ut på arbetsmarknaden, säger Terés Lidén.

Anledningen till att sommarjobben blir färre tror hon har att göra med att arbetsgivarna försöker klara semesterperioden genom att de anställda får pussla mer med sina ledigheter och kanske inte kan ta ut semestern så som de hade önskat.

Bland arbetsgivarna är trenden att allt fler är positiva till att facket är ute och informerar. Men alla gillar inte att få besök:

– Där man inte sköter sig, där är vi mindre välkomna. Där kan det hända att vi blir utkastade faktiskt.

– Vad tänker du om det?

– Att det är tråkigt, att man inte ser nyttan med att vi jobbar tillsammans. För det är en gemensam sak, menar Terés Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.