Foto: SVT

Sprututbytesmottagningen hoppas på ”Sprutbuss”

Publicerad

Över 50 missbrukare i länet har vänt sig till sprututbytesmottagningen under det halvår som den nu har varit öppen. 

På mottagningen tror man att flera allvarliga infektioner och sjukdomar har kunnat stoppas tack vare sprututbytesprogrammet.

Den första juni i år öppnade den första sprututbytesmottagningen i länet här på Ryhov i Jönköping. Under de sex första månaderna har 55 personer valt att registrera sig för att få byta ut sina smutsiga sprutor mot rena.

– Det är bara positivt. De som kommer till oss är väldigt nöjda för de blir sedda på ett helt annat sett än de än vad de blivit innan, säger Therese Olsson sjuksköterska på sprututbytesmottagningen på Ryhov.

Men finns det inte en risk att man uppmanar fler att fortsätta med sitt missbruk genom att ge dem rena sprutor?

– Nej, det gör det inte. De som kommer hit kommer fortsätt oavsett om vi ger dem rena sprutor eller ej. Det vi gör är att vi minskar smittspridningen, säger Therese Olsson.

Litar inte på vården

Förhoppningen är att alla missbrukare i länet ska vända sig till sprututbytesmottagningen för att få rena sprutor. Problemet är bara att många missbrukare har svårt att lita på sjukvården.

– Första tiden var det trögt att få hit missbrukare men det väl lossnade så har det kommit personer kontinuerligt. Många av de här människorna är ju brända. De litar inte på sjukvården, de litar inte myndigheter och det här blir ju lite som en myndighet för dem, säger Emma Skjöldebrand sjuksköterska på sprututbytesmottagningen på Ryhov.

Spar pengar

Den som kommer hit till mottagningen får träffa sjuksköterskor och en kurator. Missbrukarna får information om smittsamma sjukdomar och hjälp till behandling och drogfrihet.  De erbjuds också vaccination mot hepatit A och B, de kan även få hjälp med svåra sårskador som de fått av sprutorna.

– Vi ser ju ofta svåra infektioner hos injektionsmissbrukare. Via blodkärlen kommer de ut i blodbanan och så ger det hjärtinfektioner. Det hoppas vi kunna kväva nu i sin lida och slippa kanske månadslånga perioder av sjukhusvård och operationer. Jag tror att vi sparar pengar i sjukvården på den här verksamheten, säger Mikael Carlsson ansvarig läkare på sprututbytesmottagningen på Ryhov.

Sprututbytesbuss

Men eftersom det endast finns en sprututbytesmottagning i länet så kommer det bli svårt att nå alla. Därför hoppas de på att i framtiden ha en ambulerande mottagning.

– Vi kanske i framtiden kan ha något liknande blodbussen. En sprututbytesbuss som går runt i länet och samlar upp smutsiga sprutor, säger Mikael Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.