Professor Charlotta Mellander är skeptisk till att det skulle kunna växa upp en tätort i skogen mellan Barnarp och Tenhult. Foto: SVT

Stadsexperten Charlotta Mellander tveksam till stad i skogen

Uppdaterad
Publicerad

En av landets främsta experter på städer och regional utveckling – professor Charlotta Mellander, är tveksam till att det skulle kunna växa upp en tätort i skogen mellan Barnarp och Tenhult med station för höghastighetsbanan, så som miljöpartiet i jönköping föreslagit.

– Ja, man kan ju tänka sig att lägger man en station där så kommer naturligtvis någonting att växa upp runtomkring, men att det kommer att bli en tätort, det kanske jag inte är lika övertygad om, säger Charlotta Mellander.

50-100.000 hoppas miljöpartisterna på?

– Ja, det där tar ju lite tid, att få så mycket människor att komma till en plats och bygga runtomkring. Ska man ha ut maximalt av höghastighetsbanan, så är det naturligtvis ekonomiskt mer fördelaktigt att lägga nära det redan befintliga centrumet.

Annars talas det ju då från miljöpartiets sida om att det är idealiskt att lägga en ny tätort i skogsmark för att bevara jordbruksmark. Vad säger du om det?

– Ja, vi kanske har lite olika perspektiv här. Jag ser ju höghastighetsbanan som ett sätt att koppla ihop arbetsmarknadsregioner med varandra och då tänker vi i termer av tid, att man snabbt ska kunna ta sig från ett ställe till ett annat. Ju längre bort från alla människor, där de flesta människor bor, vi lägger den här stationen, desto lägre blir också värdet av höghastighetsbanan.

Lång pendlingstid ett hinder

En viktig faktor, menar Charlotta Mellander, är hur långt folk kan tänka sig att pendla till jobbet.

– Tittar vi på hur det ser ut idag, så är det naturligtvis lite varierande över Sverige, men ungefär 45 minuter pendlar man från hem till jobb kan man säga. Ungefär 90 procent av Sveriges befolkning hamnar inom den tidsramen. Så för varje kilometer vi lägger det bortanför stadskärnan så ökar man naturligtvis den här tidsmängden som går åt för att pendla.

Skulle du säga att det är ett orealistiskt förslag?

– Alltså, det är i alla fall inte ekonomiskt försvarbart, skulle jag säga, att göra det. Sedan kan man ju ha andra synpunkter eller andra infallsvinklar. Men ur ett ekonomiskt perspektiv så måste det naturligtvis vara mycket bättre att lägga den så nära där det bor väldigt många andra människor som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.