Arbetsmiljön på förskolor i Älvsbyn har sådana brister att Arbetsmiljöverket kräver snara åtgärder. Annars hotar vite. Foto: Arkivbild

Stor brist på förskoleplatser

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskoleplatser i Jönköpings kommun är fortfarande stor. Antalet barn som behöver plats på förskola blir allt fler.

Jönköpings kommun försöker till nästa år att hitta 150 nya förskoleplatser för att täcka behovet.

– Vi kommer att klara att erbjuda förskola inom de fyra månader som vi ska, säger Peter Lindström, förskolechef i Jönköpings kommun.

Han berättar att det just nu står 178 barn i kö som behöver plats innan den sista mars nästa år.

– Behovet ökar hela tiden. Det är ett stort behov efter nyår, säger Peter Lindström.

Men för att lösa situationen kommer kommunen att behöva ta till tillfälliga lokaler och vissa barngrupper kommer att utökas, alla kommer inte heller att garanteras en plats i sitt närområde. Kommunen planerar att bygga flera nya förskolor men det tar tid.

Störst är utmaningarna i Huskvarna och i området från Gräshagen i norr till Taberg i söder.

Dessutom råder det brist på förskollärare och Jönköpings kommun behöver i takt med utbyggnaden att rekrytera ännu mer personal.

– Det är vårt nästa bekymmer, säger förskolechefen Peter Lindström till Jönköpings-Posten, som var först att rapportera om bristen på förskoleplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.