Ingvar Kamprad med familj skänker pengar till Vandalorum. Foto: TT / SVT

Stort bidrag till Vandalorum

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Kamprads styrelse skänker ett bidrag på 300.000 kronor till möten med minnen på Vandalorum. Det är ett program bestående av specialanpassade museivisningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Möten med minnen har visats på Vandalorum sedan 2013 och hittills har endast människor som drabbats av demens som bor i Jönköpings län kunnat se visningen.

Hela Småland

Nu när familjen Kamprad skänker 100.000 kronor under tre års tid till visningen erbjuds invånare i hela Småland till möten med minnen på Vandalorum. Dagcentraler och äldreboenden men även till personer som bor kvar hemma. Deltagarna kommer även att erbjudas workshops där deltagarna själva kan skapa efter utställningsbesöket.

Kostnadsfritt

Att gå på visningen är kostnadsfritt och deltagarna väljer själva hur ofta och vid vilket datum de vill komma samt vilken utställning de vill se. Visningarna äger rum utanför museets ordinarie öppettider. Visningarna sker i samtalsform där alla får chans att uttrycka sig genom att beskriva vad de ser och berätta om sina känslor, sinnesstämningar och minnen. Efter varje visning får deltagarna med sig bilder av de konstverk eller föremål de upplevt under visningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.